wtorek, 30 marca 2010

Szaszłyk drobiowy


Składniki:

filet z kurczaka 4 sztuki
papryka czerwona 2 sztuki
cukinia - pół (niekoniecznie)
3 cebule
4 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki chilli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka sosu sojowego

Wykonanie:

kurczaka kroimy w niewielkie kawałki o grubości ok. 1-1,5cm. Przygotowujemy marynatę-mieszamy z oliwą sos sojowy, musztardę, przyprawy i zmiażdżony czosnek. Wkładamy kawałki kurczaka do marynaty i chowamy na minimum godzinę do lodówki.
Cebulę i cukinię kroimy w plastry, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kawałki.
Wyjmujemy zamarynowanego kurczaka i nadziewamy na patyczki na przemian mięso i warzywa. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180- 200 stopni.

Przyprawy do marynaty można dobierać w zależności od własnych upodobań. Ja lubię akurat taki zestaw.

Brak komentarzy: