niedziela, 10 maja 2009

Ciastka owsiane



Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka płatków owsianych
10 dag migdałów w płatkach
garść dowolnych bakalii(pokruszone orzechy, rodzynki, morele)
15 dag masła
łyżka masła orzechowego (niekoniecznie)
1 szklanka cukru (jak ktoś lubi mniej słodkie to mniej)
1 jajko
2-3 łyżki gorącej wody

Sposób wykonania:
Mąkę i proszek wsypać do miski. Dodać płatki owsiane, migdały w płatkach i bakalie. Masło i masło orzechowe rozpuścić z cukrem. Wlać do sypkich składników, dodać jajko i 2-3 łyżki gorącej wody, łyżką wymieszać gęste ciasto. Blachę wyłożyć pergaminem, łyżką formować niewielkie ciasteczka. Piec ok. 15 min w 200°C.
Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku.

Brak komentarzy: