
Składniki:
-20 dag mąki gryczanej
-półtorej szklanki jasnego piwa
-pół szklanki wody
-3 jajka
-łyżka masła
-szczypta soli
Sposób wykonania:
Mąkę mieszamy wodą i piwem, dodajemy jajka, rozpuszczone chłodne masło i sól. Ubijamy trzepaczką lub mikserem. Smażymy naleśniki.Nadziewać według uznania.
1 komentarz:
Skladniki (na kotlecikow sztuk ok. 8):
- 4,5 ziemniakow
- swiezy koperek
- odrobina swiezego pora (biala czesc)
- 1 jajko
- odrobina maki
- bulka tarta (do obtoczenia)
Sosik:
- pieczarki (3,4)
- lyzka masla
- 1/4 cebuli (ilosc wedle upodoban)
- 1/2 szklanki wody
- 3,4 lyzki smietany (ja uzylam 12%, kwasna)
- sol, pieprz
Ziemniaczki ugotowac, przepuscic przez praske lub potraktowac tluczkiem, dodac pokrojony koperek. Poczekac, az puree troche ostygnie. Jajko rozbeltac w kubeczku, mozna odrobine posolic, popieprzyc. Jak juz ziemniaczki beda lekko cieple, dodac jajko i wymieszac na jednolita mase. Dodac maki - ja dodawalam na oko, zeby wyszla zbita masa - trzeba jednak uwazac, zeby nie dac jej za wiele, bo wtedy kotleciki beda twarde. Formowac w reku male kulki,lekko przyklepac by przybraly forme plaszczakow :) Smazyc obtoczone w bulce tartej pod przykryciem na malym ogniu az do zrumienienia sie.
Sos: na masle zeszklic cebulke, pieczarki pokroic i posolic. Jak cebulka sie zeszkli, dodac pieczarki- sol spowoduje, ze puszcza wode- odczekac, az odparuje. Nastepnie dodac wody i dusic pod przykrywka kilka chwil. Pozniej dodac smietane z sola i pieprzem, potrzymac chwilke na gazie.
Podawac cieple z sosem, mozna posypac zielona natka pietruszki. Smacznego :)
Prześlij komentarz