sobota, 12 września 2009

Placki cukiniowo-ziemniaczane


Składniki:

1 cukinia (lub 2 małe)
3 ziemniaki
około 1/2 szklanki maki
1 duża cebula (niekoniecznie)
2 jajka
1/2 lyżeczki ostrej papryki
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
sol
pieprz

sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach (1 szt, można zetrzeć na dużych), odciskamy z nich wodę.
Cukinie obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na chwile by puściła sok, a następnie odsączamy.
Cukinię łączymy z ziemniakami, dodajemy drobno posiekana cebule i posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek. Dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy jeszcze trochę mąki.
Łyżką nakładamy na patelnie małe placuszki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego!

Brak komentarzy: