sobota, 17 października 2009

Chałka


Składniki:


50 g świeżych drożdży
szklanka wody
szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
1 kg mąki mąki
3 jajka, lekko roztrzepane
100 g masła roztopionego w garnuszku i ostudzonego
aromat waniliowy (niekoniecznie)
Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżeczka wody

Porcja na 2 spore chałki.

Sposób wykonania:

Wodę i mleko podgrzać w garnuszku (ma być ciepłe, nie gorące).
Drożdże rozkruszyć w misce, zalać ciepłą wodą z mlekiem i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą dodajemy prawie całą mąkę (zostawiamy ok. 1 szklankę), cukier i sól. Mieszamy. Dodajemy jajka, aromat waniliowy i masło. Wyrabiamy ciasto (ja wyrabiam łyżką, jak ktoś woli można ręką) i powoli dodajemy pozostałą szklankę mąki.Ciasto powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Wyrabiamy jakieś 5 minut.
Uformować kulę, posmarować resztką stopionego masła lub olejem, przykryć miskę szmatką i zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto warto odgazować wbijając w nie pięść.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.

Każdą z nich podzielić na 3,4 lub 6 części(zależy na ile mamy ochotę bawić się z zaplataniem). Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.

Chałki przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą. Przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Kiedy wyrosną, posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Można posypać makiem, kruszonką lub sezamem.
Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeśli góra zacznie się spiekać to przykrywamy ją folią aluminiową.

Smacznego!

Brak komentarzy: