sobota, 3 kwietnia 2010

Niezawodne ciasto na pizzę


Składniki:

0,5 kg mąki
2,5 dag drożdży
0,25 litra letniej wody
3 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli

Sposób wykonania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać łyżkę mąki i trochę wody. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut.
W tym czasie do miski wsypać mąkę, sól, olej i wodę. Dodać rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać mąki lub wody.
Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Ciasto rozciągnąć na blaszce, posmarować sosem, obłożyć dodatkami i wstawić na 15-20 minut do mocno nagrzanego piekarnika (200-220 stopni)

Brak komentarzy: