sobota, 3 kwietnia 2010

Sałatka ryżowa z surimi


Składniki:

200 gram ryżu
12 paluszków krabowych
2 ugotowane na twardo jajka
1 czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżka posiekanego szczypiorku
3 łyżki majonezu
mały kubek jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Ostudzić.
Jajka, paprykę i surimi posiekać.
Wymieszać w misce ryż, jaja, surimi, część papryki, kukurydzę i szczypiorek.
Zrobić sos (wymieszać majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz). Jeśli ktoś woli bardziej treściwą wersję, to zamiast jogurtu powinien dać więcej majonezu.
Dodać sos do sałatki i wszystko dokładnie wymieszać. Ozdobić resztą papryki.
Smacznego :)

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Dzięki za przepis. Wypróbowałam, sałatka była bardzo smaczna ;)