niedziela, 15 marca 2009

Kotleciki z kaszy gryczanej


Skladniki:
2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej

1/2 - 1 filizanka bułki tartej
1/2 filiżanki żółtego sera startego na drobnej tarce
2 jajka
kilka startych pieczarek (niekoniecznie)
1 pokrojona w kostkę i zeszklona na maśle cebula(niekoniecznie)
Przyprawy – sól, pieprz i majeranek
olej do smażenia

Sposób wykonania:

Wsypać kaszę do miski, rozgnieść ją widelcem. Dodaj bułkę tartą, ser,pieczarki i smażoną cebulkę, zamieszać. Dodać przyprawy i znowu zamieszać. Dodaj jajka. Jeśli masa jest za sucha można dodać jeszcze jedno jajko, jeśli za mokra do dodać bułkę tartą. Formować małe kotleciki. Smażyć na patelni, na oleju.

Brak komentarzy: