niedziela, 22 lutego 2009

Pavlova


Składniki:
6 białek
300g miałkiego cukru
1 łyżeczka octu winnego z białego wina

Dodatkowo potrzebne będzie:
400-500ml śmietany kremówki
owoce sezonowe

Sposób wykonania:
6 białek ubić na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukier. W trakcie dodawania cukru dodać łyżeczkę octu.
Z masy białkowej uformować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrąg (ok. 23cm). Wstawić do pieca nagrzanego do 180st i po 5 min przykręcić temperaturę do 150st. Piec ok. 90 minut. Studzić w uchylonym piekarniku (ja najczęściej piekę wieczorem i zostawiam do wystudzenia przez noc).
Wystudzoną bezę położyć na paterze lub dużym płaskim talerzu.
Wyłożyć na nią ubitą na sztywno śmietanę kremówkę (bez cukru)
Dekorować owocami sezonowymi (latem najlepsza z malinami lub truskawkami, zimą z kiwi, pomarańczami, bananami).

1 komentarz:

skarbiatko pisze...

Bardzo fajny ten Twój blog i ciekawe przepisy.Na pewno z któregoś skorzystam:)