Składniki:
1 litr ciepłej wody
50 g świeżych drożdży
1 kg mąki pszennej + otręby
1 czubata łyżka soli
2-3 łyżki stołowe oliwy
olej do wysmarowania foremek (2 keksówki) i bułka tarta do ich wysypania
Przygotowanie: 50 g świeżych drożdży
1 kg mąki pszennej + otręby
1 czubata łyżka soli
2-3 łyżki stołowe oliwy
olej do wysmarowania foremek (2 keksówki) i bułka tarta do ich wysypania
Do dużego garnka wlewamy mocno ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Wsypujemy mąkę i mieszamy ręką. Wsypujemy czubatą łyżkę soli, wlewamy oliwę (dwie-trzy łyżki). Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
Smarujemy dwie foremki olejem i posypujemy tartą bułką.
Ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st (260 jeśli bez termoobiegu).
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W połowie czasu pieczenia można okryć folią wierzch chlebków, żeby skórka się nie spaliła.
Ciasto przed włożeniem do formy jest rzadkie!Smarujemy dwie foremki olejem i posypujemy tartą bułką.
Ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st (260 jeśli bez termoobiegu).
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W połowie czasu pieczenia można okryć folią wierzch chlebków, żeby skórka się nie spaliła.
Do foremek się je WLEWA!
Przed wstawieniem do pieca ciasto powinno zwiększyć swą objętość 2-2,5-krotnie. W piekarniku o następne 50%.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz