czwartek, 9 kwietnia 2009

Pszenny chleb



Składniki:
1 litr ciepłej wody
50 g świeżych drożdży
1 kg mąki pszennej + otręby
1 czubata łyżka soli
2-3 łyżki stołowe oliwy
olej do wysmarowania foremek (2 keksówki) i bułka tarta do ich wysypania

Przygotowanie:
Do dużego garnka wlewamy mocno ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Wsypujemy mąkę i mieszamy ręką. Wsypujemy czubatą łyżkę soli, wlewamy oliwę (dwie-trzy łyżki). Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.

Smarujemy dwie foremki olejem i posypujemy tartą bułką.
Ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st (260 jeśli bez termoobiegu).

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W połowie czasu pieczenia można okryć folią wierzch chlebków, żeby skórka się nie spaliła.
Ciasto przed włożeniem do formy jest rzadkie!
Do foremek się je WLEWA!

Przed wstawieniem do pieca ciasto powinno zwiększyć swą objętość 2-2,5-krotnie. W piekarniku o następne 50%.

Brak komentarzy: