niedziela, 19 kwietnia 2009

Chleb pszenno-żytni na zakwasie


Składniki:

-400g zakwasu

-400g (ok. 2i1/2 szklanki) mąki pszennej typ 650

-200g (ok. 1i1/5 szklanki) mąki żytniej typ 720

-300g (ok. 1i1/5 szklanki) wody

-20g soli

-1/2 łyżeczki drożdży instant

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać, nie za długo – do dokładnego połączenia się, odstawić przykryte na 40-50 minut.

Wyłożyc ciasto do formy (do połowy jej wysokości) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami, Wygładzić powierzchnię mokrą ręką. Formę przykryć dokładnie folią i odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230° C przez ok 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200° C i piec dalsze 20 minut.
Można włożyć do piekarnika miseczkę z kilkoma kostkami lodu.

Zakwas:
Do czystego słoika wsypać 1/3 szklanki mąki żytniej (najlepiej typ 200). Dodać 1/4 szklanki ciepłej wody. Zamieszać,przykryć gazą lub czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (ok.25-30°C) na 24 godziny.
Jak te 24 godziny miną do tego co jest w słoiku dodajemy 2/3 szklanki mąki żytniej (najlepiej typ 200), 1/2 szklanki ciepłej wody i 5 łyżeczek cukru.Zamieszać, przykryć gazą lub czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (ok.25-30°C) na 24 godziny.

W tym czasie zakwas powinien zacząć rosnąć.
Jak 24 godziny miną do tego co jest w słoiku znowu dodajemy 2/3 szklanki mąki żytniej (najlepiej typ 200) i 1/2 szklanki ciepłej wody. Zamieszać,przykryć gazą lub czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (ok.25-30°C) na 12 godzin.

Po 60 godzinach mamy ok. 500g gotowego zakwasu. 400 zużywamy do chleba, resztę podkarmiamy i tak w kółko ;)

Brak komentarzy: