
Składniki:
-4 torebki ryżu
-jedna podwójna pierś z kurczaka
-mieszanka chińska(hortex albo inna)
-1/2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
-przyprawa 5 smaków
-sól
-pieprz
marynata do mięsa:
-sos sojowy
-cukier
-chili
-2 ząbki czosnku
-3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w kostkę.W miseczce przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, cukier, odrobinę chilli, czosnek przeciśnięty przez praskę i oliwę. Do marynaty wrzucamy kosteczki kurczaka i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, im dłużej tym mięsko jest bardziej miękkie po usmażeniu.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy jakieś 10 minut. Dodajemy mieszankę chińską. Doprawiamy odrobiną przyprawy 5 smaków i smażymy kolejne 5 minut. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Jeśli zrobi się za dużo płynu zostawiamy do odparowania. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie ryż.
Podajemy układając warzywa z mięsem na porcji ryżu (albo chińskiego makaronu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz