sobota, 18 kwietnia 2009

Ziemniaki z fetą


Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- opakowanie sera feta
- jogurt grecki (naturalny)
- 4 plastry boczku wędzonego
- szczypiorek

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotować ok. 20 minut(żeby się nie rozpadały)
Poprzecinać na pół aby tworzyły łódeczki, wydrążyć środek i włożyć masę ze środka do miski.
Boczek pokroić w cieniutkie kwadraciki, wymieszać z masą z ziemniaków, serem feta i posiekanym szczypiorkiem.
Dodać 2-3 łyżki jogurtu aby masa nabrała gładkiej konsystencji, ale wciąż pozostała zbita.
Masy nie należy doprawiać, gdyż ser feta sam w sobie jest bardzo słony.
Masę nakładać do wydrążonych wcześniej łódeczek ziemniaczanych, a następnie zapiec w piekarniku (około 20 minut)
lub na grillu (owinąć folią i zapiekać około 25-30 minut).
Podawać z sosem czosnkowym, tzatziki lub jogurtem greckim.

Brak komentarzy: