sobota, 18 kwietnia 2009

Piekielnie ostre ziemniaczki


Składniki:
-0,5kg mielonego mięsa
-2kg ziemniaków
-1puszka kukurydzy 200g
-1puszka czerwonej fasoli 200g
-1 cebula
-1 papryka czerwona
-2 pomidory
-3 łyżki przecieru pomidorowego
-10 dag tartego żółtego sera (niekoniecznie)
-sól
-pieprz
-ostra, mielona papryka

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotować w łupinkach przez ok.15 min. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę. Dodać mięso i całość smażyć ok. 5min. Następnie dodać pokrojone pomidory, fasolę, kukurydzę i przecier pomidorowy i starty ser. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Ostudzone ziemniaki przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć środek. Następnie wypełnić je farszem.
Ziemniaki z farszem owinąć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku nastawionym na 180° C przez 30 min.

Brak komentarzy: