sobota, 18 kwietnia 2009

Moussaka-grecka zapiekanka



Składniki:

- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- 60 dag mielonej wołowiny
- puszka pomidorów w zalewie
- 1 łyżka tartej bułki
- 3 jajka
- sól, biały pieprz, oregano
-50 dag bakłażana
-50 dag cukinii
-50 dag ziemniaków
- 3 łyżki mąki
-2 łyżki masła
-3 łyżki tartego parmezanu
- 1/2 szkl. mleka 3,2%
Sposób przygotowania:

Siekamy cebulę i czosnek, smażymy je na 2 łyżkach oliwy. Gdy się zeszklą dodajemy mięso i smażymy na brązowo. Do mięsa dodajemy tartą bułkę, jajko, pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano.
Cukinię, bakłażany i obrane ziemniaki kroimy w plasterki i smażymy na reszcie oleju. Doprawiamy solą, pieprzem, odsączamy z tłuszczu.
Sos: Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Dodajemy mleko, doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy solą i pieprzem. Do lekko przestudzonego sosu dodajemy parmezan i 2 jajka. Dokładnie mieszamy.

Żaroodporne naczynie cienko smarujemy tłuszczem. Układamy plasterki ziemniaków tak by zachodziły na siebie, wylewamy 1/3 sosu, kładziemy mięso, na to cukinię i bakłażana. Wszystko zalewamy resztą sosu.
Pieczemy 45 min. w 175 stopniach.

Brak komentarzy: