sobota, 18 kwietnia 2009

Chili con carne


Składniki:
-0,5 kg mielonego mięsa
-2 puszki czerwonej fasoli w zalewie Kidney
-2 puszki pomidorów (bez skórki!!!)
-puszka kukurydzy (niekoniecznie)
-pół zielonej papryki
-2 ząbki czosnku
-3-4 średnie cebule
-oliwa
-sól, pieprz, chili

Sposób przygotowania:
Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Dodać mięso i rozgnieciony czosnek, smażyć na ostrym ogniu ok. 15 minut, ciągle mieszając. Dodać fasolkę, kukurydzę, pokrojoną w kosteczkę zieloną paprykę i pomidory, dusić pod przykryciem ok. 40 min. Przyprawiamy do smaku - ma być ostro!
Najlepiej smakuje z ryżem.

1 komentarz:

Sabbath pisze...

Nazwa tej potrawy zawsze mnie kusiła. Chili con carne brzmi jednak tak egzotycznie, że nie podejrzewałam się o zdolność dokonania tego.
Wyszło, było pyszne. A wszystko dzięki Tobie. :-)