wtorek, 3 lutego 2009

Gęsta zupa jarzynowo -serowa


Składniki:

5 ziemniaków
2 marchewki
1 cebula
2 papryki
1 brokuł (lub paczka mrożonych)
1 łyżeczka soli
pieprz
1 litr bulionu (może być z kostki)
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki kremówki
15 dag tartego żółtego sera

Sposób wykonania:

Ziemniaki, cebulę i obraną paprykę kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, cebulę, paprykę i marchew. Obsmażamy jakieś 10 minut, aż cebula zmięknie. Solimy, pieprzymy, posypujemy mąką i smażymy jeszcze jakieś 3 minuty mieszając. Wlewamy do garnka gorący bulion. Gotujemy jakieś 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Mieszamy śmietankę z mlekiem, dodajemy do tego kilka łyżek gorącej zupy,żeby zahartować i wlewamy wszystko do garnka z zupą. Wrzucamy starty ser i mieszamy,aż się rozpuści. Ja lubię kremowe zupy więc wkładam do garnka blender i przez moment miksuję. Z części zrobi się purre, część warzyw zostanie w kawałkach. Wrzucamy brokułowe różyczki i gotujemy jeszcze jakieś 10-15 minut.


Brak komentarzy: