poniedziałek, 2 lutego 2009

Rozgrzewająca zupa pomidorowa z soczewicą (ostra)


3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 spora posiekana cebula
1 czerwona pokrojona w kostkę papryka
łyżka oliwy
puszka pomidorów
200ml przecieru pomidorowego
3 szklanki bulionu ( może być z kostki)
około 250g czerwonej soczewicy, umytej i namoczonej przez godzinę w zimnej wodzie.
sól, pieprz, papryka w proszku ostra i słodka


zmiażdżony czosnek, posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę wrzucić na patelnię z łyżką oliwy,
podsmażyć
Dodać ostrą paprykę w proszku, trochę czerwonej słodkiej papryki, sól i pieprz. Wlać bulion
Dodać puszkę pomidorów i ok 200 ml przecieru pomidorowego
Podgotować ok. 10 minut. Zmiksować. Wsypać około 250g czerwonej soczewicy
Gotować aż zmięknie.

Na wierzch można położyć łyżkę naturalnego jogurtu (niekoniecznie)

Brak komentarzy: