sobota, 14 lutego 2009

Tortille pszenne z kurczakiem


Składniki:
3 szklanki maki
łyżeczka soli z czubkiem
łyżeczka proszku do pieczenia
115 g smalcu
1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej, bo wtedy czuć smalec)

Sposób przygotowania:
smalec powrzucać w małych kosteczkach do mąki wymieszanej z proszkiem i solą, zmiksować, dodać wodę i jeszcze trochę pomiksować.
Ostawić na godzinkę owinięte w folię. Odrywać kawałki wielkości jajka. Wałkować, nie przekładając na druga stronę. Smażyć z obu stron na suchej,gorącej patelni (około minuty, aż pojawi się kilka brązowych plamek. Kłaść jedną na drugiej, żeby nie zesztywniały.

Nadzienie:
2 piersi kurczaka
przyprawa do kurczaka
bazylia,oregano,chilli
pieprz,pieprz cayenne
puszka krojonych pomidorów
sałata (kilka listków)
strąk papryki
ogórek
cebula
oliwa
sos:
jogurt naturalny
łyżka majonezu
rozgnieciony ząbek czosnku
sól, pieprz

Pierś pokroić w plasterki, zamarynować 2 godziny w przyprawach i oliwie. Usmażyć na patelni na oliwie z marynaty.
Paprykę oczyścić i pokroić. Ogórek i cebulę pokroić, dodać pomidory z puszki, zamieszać. Sałatę porwać na mniejsze kawałki.

Każdą tortillę posmarować sosem jogurtowym. Ułożyć na nim trochę kurczaka, warzyw, sałaty. Polać sosem. Zwinąć. Po zwinięciu owinąć folią aluminiową i wstawić na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pyszne, proste, opis wygląda na bardziej skomplikowany niż jest faktycznie :)

Brak komentarzy: