poniedziałek, 2 lutego 2009

Zupa brokułowa z serem pleśniowym.



250 g brokułów
1 łyżka migdałów w płatkach lub grzanki
2 łyżki masła
1 łyżka sherry / whisky
1 łyżka mąki
200 ml śmietany
150 g sera typu lazur, rokpol itp.
tabasco, worcester...

Podzielone na różyczki brokuły ugotować w osolonej wodzie (1,5 l) - 5 minut. Odcedzić. Wody nie wylewać.
Migdały uprażyć lub usmażyć grzanki. Brokuły przelać zimną wodą.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wlać wodę z brokułów i śmietanę. Ciągle mieszając zagotować. Dodać pokruszony ser. Gotować 2-3 min.
Wrzucić brokuły. Wlać alkohol, Doprawić. Podawać z migdałami lub grzankami.

Brak komentarzy: