niedziela, 1 lutego 2009

Racuchy


2 i 1/2 szklanki mąki
50 g świeżych drożdży (pół opakowania)
szczypta soli
1 - 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
2 jajka

Mąkę wsypać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wrzucić pokruszone drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). Można dodać do ciasta starte jabłko.

Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w szklance z gorącą wodą (by się nie kleiło). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (powinno go być tak ok. 2 cm w garnku, lub na patelni) z obu stron na złoty kolor.

Brak komentarzy: