piątek, 6 lutego 2009

Sałatka z ryżem i kurczakiem

Składniki:

20 dag ryżu ugotowanego na sypko
30 dag wędzonego kurczaka
10 dag kukurydzy z puszki
20 dag zielonej fasolki szparagowej
łyżeczka sezamu
łyżka majonezu
łyżka śmietany
1/2 łyżeczki musztardy
tymianek
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Fasolkę szparagową obrać, pokroić w kawałki i lekko obgotować w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w dużą kostkę.

Kukurydzę osączyć z zalewy. Sezam uprażyć na suchej patelni. Ryż połączyć z fasolką, kukurydzą oraz kawałkami kurczaka.

Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą, polać sałatkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przed podaniem posypać sezamem i tymiankiem.

Brak komentarzy: