poniedziałek, 2 lutego 2009

Zupa meksykańska z mięsem


Składniki:

5o dag mięsa mielonego
dwie duże cebule
średni słoiczek przecieru pomidorowego
puszka czerwonej fasoli
puszka soi
puszka kukurydzy
3 ząbki czosnku
kostka rosołowa
2 łyżki oleju
2 łyżki majeranku
łyżka ziół prowansalskich
sól
pieprz
2 łyżki śmietany (niekoniecznie)

Sposób wykonania:

Mięso i pokrojoną w kostkę cebul podsmażyć na oleju. Zagotować w garnku litr wody. Dodać kostkę rosołową i mięso przesmażone z cebulą. Gotować pół godziny na małym ogniu. Dodać osączoną fasolę, kukurydzę i soję. Dolać tyle gorącej wody żeby składniki były przykryte. Wsypać majeranek. Gotować 20 minut. Pod koniec doprawić roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Gotować jeszcze 20 minut na małym ogniu mieszając co jakiś czas,żeby mięso nie przywarło. Podawać następnego dnia mocno podgrzaną, można z kapką gęstej śmietany dla ozdoby.

Brak komentarzy: