sobota, 10 stycznia 2009

Babka z polewą


Do garnuszka wrzucić:

1 kostkę margaryny
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
7 łyżek wody (lub 5 łyżek wody + 2 łyżki aromatycznego alkoholu - rumu, wiśniówki itp.)


Zagotować. Odlać około 3/4 szklanki na polewę. Resztę przestudzić.

Do przestudzonej masy dodać:
3 żółtka
1,5 szklanki maki
1 mały proszek do pieczenia.


Białka ubić oddzielnie.

Masę zmiksować lub wymieszać (tak żeby miała w miarę jednolitą konsystencję). Dodać ubite na pianę białka. Delikatnie wymieszać. Wylać na małą tortownicę lub keksówkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Piec w 180C około 40 minut, Sprawdzić patyczkiem czy jest już suche.
Po upieczeniu i przestudzeniu posmarować ciasto polewą i poczekać aż zastygnie, Smacznego!


Babkę można przerobić na pysznego murzynka. Wystarczy do garnuszka razem z margaryną cukrami i wodą dodać 3 łyżki kakao. Pychota.

Brak komentarzy: