niedziela, 11 stycznia 2009

Poduszkowiec

5 jajek
220 g maki (ok. 1 i 1/2 szklanki)
180 g cukru (niepełna szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju (1/2 szklanki)
3 łyżki gorzkiego kakao
125 ml wody (1/2 szklanki)

500 g mielonego sera (ja używam Delfiko w wiaderku)
1 paczka budyniu waniliowego
100 g cukru (ok. 1/2 szklanki)

Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić, dodać połowę cukru, olej i wodę. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą żółtkową. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Ciasto wyłożyć na natłuszczoną lub wyłożoną papierem blachę.

Zrobić masę serową (wymieszać dość dokładnie ser, budyń w proszku i cukier). Włożyć do woreczka, obciąć róg i narysować masą kratkę na kakaowym cieście. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku, ok. 30-35 min.
Masa serowa jest ciężka, więc opada, kakaowa idzie do góry i powstają poduszki. Szybkie, łatwe i efektowne.
Przepis mam z jakiejś niemieckiej strony, przetłumaczyłam i według tłumaczenia robię. Zawsze wychodzi :).

Brak komentarzy: