czwartek, 22 stycznia 2009

Czekoladowe ciasto z colą


Składniki:
250 g masła miękkiego
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g cukru brązowego
3 łyżki kakao – z czubkiem
Szczypta sody
200 ml coli
75 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sos – polewa karmelowa
1 czekolada z karmelem
2 łyżki lub więcej śmietany kremówki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st). Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać. Masło, wanilię, colę, mleko i jajka pomieszać w drugim naczyniu, dodać do suchych składników, delikatnie pomieszać. Przełożyć do blaszki. Piec ok. 40 min. Wystudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać. Wylać gorące na ciasto – polewa nie zastyga do końca.
Przepis znaleziony kiedyś w necie, zmodyfikowany, wielokrotnie wypróbowany. Pracy mało, ciacho obłędne. Proporcje na małą blachę.

Brak komentarzy: