
125 g miękkiego masła
100 g gorzkiej czekolady
300 g dżemu wiśniowego
150 g drobnego cukru trzcinowego (może być biały)
szczypta soli
2 jajka (ubite)
150 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki
wisienki do ozdoby
Blaszkę do muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Masą wypełnić otwory w blaszce do ¾ wysokości. Piec ok. 25 minut w 180.ºC.
Czekoladę na krem połamać na kawałki i podgrzewać razem ze śmietanką aż do zagotowania. Zdjąć z ognia. Ubijać trzepaczką lub mikserem, aż krem będzie gładki i zgęstnieje.
Wierzch mufinek posmarować kremem i ozdobić wisienkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz