środa, 28 stycznia 2009

Cannelloni po bolońsku


Składniki:

opakowanie cannelloni (25 dag)
60 dag mielonego mięsa
1 cebula
750ml przecieru pomidorowego do sosów (w kartoniku)
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
5o ml czerwonego wytrawnego wina
po łyżeczce tymianku i rozmarynu
25 dag mozzarelli
świeża bazylia (dla ozdoby, można, nie trzeba)
łyżeczka masła
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać mięso, zrumienić. Dolać wino, połowę przecieru z pomidorów. Przyprawić ziołami, solą, pieprzem. Gotować ok. 30 minut.
Cannelloni można podgotować ze 2 minuty w osolonym wrzątku i osuszyć, lub napełniać suche rurki.Napełnić makaron przestudzonym farszem. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Polać pozostałym przecierem, ewentualnie posolić. Przykryć plasterkami mozzarelli. Piec około 30. min. w temp. 180°C. Podawać posypane bazylią.

Brak komentarzy: