środa, 28 stycznia 2009

Cannelloni ze szpinakiem


Składniki:

1 opakowanie makaronu cannelloni
ok. 500g mrożonego szpinaku
20 dag pieczarek
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany
1 lub 2 puszki pomidorów bez skórki(najlepiej krojonych)
sól
pieprz
oregano, bazylia, co kto lubi
tarty żółty ser
trochę oliwy do wysmarowania formy

Sposób wykonania:

Rurki cannelloni króciutko podgotować (dosłownie minutę), odsączyć.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle. W drugim naczyniu dusić szpinak aż się rozmrozi. Dodać do pieczarek i dusić tak długo aż płyn odparuje. Dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę lub posiekany) i śmietanę. Doprawić do smaku. Jak farsz trochę przestygnie napełnić nim rurki cannelloni i układać w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym( najwygodniej napełnia mi się rurki małą łyżeczką i dopycha palcem ;)).
Na wierzchu ułożyć pomidory. Posypać przyprawami. Piec około 25 minut w 200 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem.

Brak komentarzy: