sobota, 24 stycznia 2009

Shepherd's Pie (zapiekanka pastuszka)


Składniki:
1 kg ziemniaków
30g masła
3 łyżki mleka
duża cebula pokrojona w kostkę
2 marchewki pokrojone w kostkę
1 łyżka oliwy
1 kg mielonego mięsa (jakie kto lubi)
250g pieczarek krojonych w plasterki
2 łyżki mąki
250 ml rosołu (może być z kostki)
2 łyżki sosu Worcestershire
puszka groszku
tarty żółty ser

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać oliwę, usmażyć na niej cebulę, dodać mielone mięso-smażyć aż zbrązowieje. Dodać pieczarki i marchewkę. Smażyć przez chwilę, po czym zasypać wszystko mąką i dobrze wymieszać. Wlać powoli rosół, dodać sos Worcestershire, przykryć. Gotować przez godzinie na małym ogniu. Doprawić (jak ktoś lubi można dodać czosnek), dodać groszek, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
W międzyczasie ugotować ziemniaki, utłuc je z masłem i mlekiem. Dodać sól, pieprz i jeszcze ciepłe wykładać łyżką na mięso. Wyrównać, posypać serem. Piec około godziny w 180 st.

Brak komentarzy: