środa, 28 stycznia 2009

Ciasto na maślance


Składniki:

1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
3 jajka
1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
0,5 szklanki oleju
1 cukier waniliowy

Sposób wykonania:
Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę (natłuszczoną i wysypaną tartą bułką, albo wyłożoną papierem do pieczenia). Na wierzch wyłożyć jakiś owoc (sezonowy, kompotowy, mogą być tarte jabłka i cynamon, mogą być wiśnie, co kto lubi) i posypać pokruszoną kruszonką.
Piec około 30-35 minut w 175 stopniach. Porcja na blaszkę ok. 35x25 cm.

Zamiast maślanki można dać kefir lub jogurt (naturalny, albo owocowy, tylko dopasować sobie smak do dodawanych owoców)

Kruszonka:(wersja dla leniwych-moja ulubiona )
1 szklanka maki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w rondelku, mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Szybkie i niezawodne. Dałem odsączone, drylowane wiśnie ze słoika, wyszło bez zarzutu :) A tej kruszonki z Twoich proporcji strasznie dużo wyszło (dosypałem mąki i cukru, bo była ciut "rzadka"). Ale to dobrze, bo uwielbiam kruszonkę (nawet ojciec stwierdził, że w końcu ciasto z odpowiednią ilością kruszonki). Pozdrawiam!

Gryczanek ;)

Anonimowy pisze...

to ciasto jest niezawodne i wszystkim smakuje, dziękuję bardzo kriss:)