sobota, 24 stycznia 2009

Kapustová polievka s klobásou- czyli mój ulubiony słowacki kapuśniak


Składniki:
1,5 litra wody
300g kiszonej kapusty
sól
1 cebula
ząbek czosnku
kminek
pieprz
1 łyżka mielonej czerwonej papryki
troszkę suszonych grzybów (ja daję tak ze 2)
majeranek
1 listek bobkowy
250g kiełbasy

Przygotowanie:

Wlewamy wodę do garnka, dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, wszystkie przyprawy, posiekane grzyby, posiekaną cebulę i pokrojoną w krążki kiełbasę. Zagotowujemy. Zmniejszamy trochę ogień i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Już. Smacznego.
Jak ktoś lubi można gotować z kilkoma pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

1 komentarz:

admin - przepisy kulinarne pisze...

Zawsze najlepszy jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Szczególnie na drugi dzień. Smacznego.