niedziela, 11 stycznia 2009

Musztardowe ziemniaczki

1/3 szklanki musztardy
2 łyżki oliwy , 1 posiekany ząbek czosnku
po około 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, majeranku lub do smaku
sol i pieprz
6 średnich ziemniaków pokrojonych na cząstki
3-4 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki

sposób przygotowania:

Wymieszać wszystkie składniki bez ziemniaków w misce, dodać ziemniaki, dobrze wymieszać.
Zostawić na 10 - 20 minut.
Włożyć do lekko posmarowanego oliwka naczynia żaroodpornego tak, aby ziemniaki były w jednej warstwie.
Piec w temperaturze 225ºC przez 35-40 minut, aż ziemniaki bedą miękkie. W czasie pieczenia posypać plasterkami czosnku.

Fajne jako dodatek do obiadu. Same też są pyszne.

Brak komentarzy: