sobota, 24 stycznia 2009

Zapiekanka ziemniaczano-mięsno-kapuściana.


Składniki:
2 kg ziemniaków
ok. 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
20 dag wędliny w plasterkach (to co się znajdzie w lodówce)
1,20 kg kiszonej kapusty
cebula - ilość wg uznania
olej
przyprawy (np. kminek, chilli w proszku, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz)
Sos do zapiekanki:
2 jajka
ok. 3/4 szklanki śmietany
mleko

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki, zalać osolonym wrzątkiem i gotować ok. 10 min. Odcedzić, ale jeszcze chwilkę trzymać w przykrytym garnku.
Cebulę obrać, część pokroić w talarki, a część zetrzeć na tarce.
Kapustę poszatkować, podlać niewielką ilością wody. Razem z cebulą w plastrach i liściem laurowym gotować ok. 20-30 minut.
Cebulę startą podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Smażyć razem ok. 15 minut. Doprawić solą i chilli, bazylią i tym co się lubi.
Jajka wymieszać ze śmietaną, odrobiną mleka.
W naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułożyć warstwę ziemniaków, mięso wymieszane z kapustą doprawione wg smaku i znów ziemniaki, znów mięso i ziemniaki.
Każdą warstwę skropić mieszaniną jajek i śmietany, ziemniaki jeszcze posypać kminkiem i ziołami .Można dodatkowo posypać cebulą w plastrach jak ktoś lubi dużo cebuli. Na wierzchu Ułożyć wędlinę.
Piec ok. 50-60 min. w 240 st. C.
Bardzo lubię tą zapiekankę, przypomina tą robioną przez moją mamę :)
Z tych proporcji wychodzi zapiekanka na 2-3 dni. Ja zamrażam to co zostanie i odgrzewam za jakiś czas.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Zapiekanka wyszła przepyszna. Zapiekłam ją dodatkowo z serem bo ser wielbię :-) Dziękuję za przepis.

Anonimowy pisze...

Zapiekanka jest przepyszna i bardzo sycąca :)
Z połowy składników wyszła mi tak potężna ilość, że będę ją jadła przez trzy dni, ale nie jest to zła wiadomość :)