sobota, 10 stycznia 2009

Chrupiące bułeczki


3 szklanki mąki
3/4 szklanki letniej wody
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
1 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła

Wszystkie składniki wrzucić do miski. Wymieszać. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut,potem na około 10 minut zostawić żeby odpoczęło , Jak odpocznie wyrabiać jeszcze 5 minut. Ciasto powinno byc prężne, przypominać plastelinę. Przełożyć do posmarowanej oliwą miski i zostawic do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blaszce, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na nie dłużej niż 45 minut. Każdą bułeczkę naciąć ostrym nożem.
Piec w nagrzanym do 225.ºC piekarniku przez 15-17 minut. Wystudzic na drucianej siateczce.

Brak komentarzy: