niedziela, 11 stycznia 2009

Farsz boloński

1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 seler naciowy
puszka pomidorów
4 łyżki oleju
50 dag mięsa mielonego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
4 listki świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
1/2 szklanki bulionu mięsnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać, seler oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.

Rozgrzać olej w dużym garnku, wrzucić pokrojone warzywa, bez pomidorów, i krótko poddusić. Dodać mielone mięso. Wrzucić zioła i przyprawy, smażyć razem jeszcze przez kilka minut, a następnie wlać bulion. Dodać pomidory i koncentrat.

Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut.

Ja nadziewam tym farszem naleśniki, albo używam do zapiekanek i lasagne.

Brak komentarzy: